Przejdź do treści
Jednostka prowadząca kierunek
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
Zdjęcie w tle
Pracownik pobiera próbki w laboratorium.

Biotechnologia

Tytuł zawodowy

inżynier

Stopień studiów

I

Tryb studiów

stacjonarne

Liczba semestrów

7

Język wykładowy

polski

Nabór

Rekrutacja na semestr zimowy

Przedmioty obowiązkowe

matematyka (podstawa lub rozszerzenie)
matematyka (podstawa lub rozszerzenie)
język obcy (podstawa lub rozszerzenie)
język obcy (podstawa lub rozszerzenie)

Przedmioty dodatkowe

fizyka
fizyka
chemia
chemia
biologia
biologia
dyplom zawodowy
dyplom zawodowy

Dyplom zawodowy

311103 technik analityk
311603 technik technologii chemicznej
314403 technik technologii żywności

Dyplom zawodowy
W rekrutacji na ten kierunek nie jest brany pod uwagę dyplom technika

    O kierunku

    Biotechnologia uważana jest za jedną z najbardziej innowacyjnych i strategicznych dziedzin nauki dla rozwoju gospodarczego oraz cywilizacyjnego. Na tym kierunku studenci zdobywają wiedzę i umiejętności, które umożliwią swobodne poruszanie się w tym interdyscyplinarnym obszarze. Poznają tajniki biochemii, mikrobiologii, inżynierii genetycznej, biologii molekularnej czy bioinformatyki. Konstrukcja programu kształcenia uwzględnia najnowsze zdobycze nauki - studenci uczą się projektować i wykonywać modyfikacje genetyczne na materiale biologicznym oraz poznają możliwości, jakie stwarza zastosowanie mikroorganizmów, enzymów i innych metabolitów w produkcji. Zdobyta wiedza pozwala nie tylko na zmiany w technologii wytwarzania i ulepszanie już istniejących procesów oraz produktów, ale przede wszystkim na tworzenie zupełnie nowych. Gwarantujemy, że stosując nowoczesne formy edukacji i stawiając na zdobywanie wiedzy w praktyce, kształcimy wysoko wykwalifikowane kadry inżynierskie, a dzięki szerokiej ofercie modułów obieralnych lub indywidualnego toku studiów, studenci mogą kierować swoją ścieżką dydaktyczną zgodnie z własnymi zainteresowaniami.

    Program studiów znajduje się na stronie.


    Specjalności:

    • biokataliza stosowana
    • bioaktywne fitozwiązki
    • mikrobiologia techniczna
    • żywność i napoje fermentowane

    Opinie absolwentów

    Moja współpraca z Polmosem rozpoczęła się na drugim stopniu studiów. Pracę magisterską realizowałem jednocześnie jako student w Zespole Technologii Spirytusu i Drożdży oraz jako pracownik w Polmosie Żyrardów. Praca w tej firmie daje mi bardzo dużo doświadczenia, zarówno zawodowego, jak i życiowego.

    rozanski.jpg
    Mateusz Różański, specjalista ds. destylacji w firmie Polmos Żyrardów sp. z o.o.

    Kompetencje, które zyskasz

    Biotechnologia
    Projektowanie materiałów
    Inżynieria genetyczna
    Mikrobiologia

    O Tobie

    Biotechnologia to dziedzina szeroko stosowana we współczesnym przemyśle. Jest niezbędna przy produkcji żywności, artykułów chemicznych czy leków. Jeżeli Ty także chciałbyś poznać jej sekrety, dołącz do studentów kierunku biotechnologia na Politechnice Łódzkiej?

    Połączenie biologii i najnowszych osiągnięć technologicznych było w szkole nierealne? Wejdź z nami w świat nowoczesnej biotechnologii, wykonując doświadczenia z zakresu mikrobiologii i biochemii w jednym z naszych laboratoriów. Dzięki specjalistycznej aparaturze przeprowadzisz nawet najbardziej zaawansowane eksperymenty, opracujesz innowacyjne preparaty i zbadasz ich działanie. Widok z mikroskopu będziesz mógł śledzić na ekranie monitora lub w aplikacji w swoim smartfonie. Nawet biologia molekularna nie będzie miała przed Tobą tajemnic. To nie są wizje z filmów science-fiction, ale Twoja przyszłość! Nabędziesz także przydatne umiejętności interpersonalne - nauczysz się pracować w profesjonalnych zespołach badawczych. A jeśli studia to dla Ciebie za mało, możesz dołączyć od jednego z kół naukowych. To świetna okazja do poszerzenia perspektyw i poznania ciekawych ludzi ze świata nauki.

    Praktyki

    Praca po studiach

    • przemysł biotechnologiczny, spożywczy, chemiczny, paszowy i farmaceutyczny,
    • przedsiębiorstwa produkujące żywność funkcjonalną i suplementy diety,
    • instytucje monitoringu i ochrony środowiska,
    • laboratoria diagnostyczne i mikrobiologiczne,
    • laboratoria kontroli jakości,
    • instytucje naukowo-badawcze,
    • jednostki zajmujące się projektowaniem procesów biotechnologicznych,
    • szkolnictwo zawodowe,
    • własna firmie biotechnologicznej.